De leukste dingen om te doen op Texel (Nederland)

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

Texel is het grootste van de Waddeneilanden in de Noordzee – een eilandenketen die de kust van Noord-Nederland en Duitsland omzoomt.

Met zijn ongerepte witte zandstranden en natuurreservaten is Texel (spreek uit als Tessel) een populaire weekend- en vakantiebestemming voor zowel Nederlanders als Duitsers – hoewel het relatief onbekend is bij andere internationale toeristen.

Texel is 25 km lang en 9 km breed en ligt slechts 3 km ten noorden van het Nederlandse vasteland. Texel https://znaki.fm/nl/places/texel/ staat bekend om de schapenhouderij en de kwaliteit van het lamsvlees.

Hoe bereikt u Texel

Texel is gemakkelijk bereikbaar vanaf het Nederlandse vasteland met een veerdienst.

TESO vaart regelmatig met de veerboot tussen Den Helder en Texel (‘t Horntje). TESO (Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming) is een particuliere non-profit onderneming die al sinds 1907 actief is.

De grote veerboten kunnen tot 1.750 passagiers en 300 auto’s vervoeren – er zijn caféfaciliteiten aan boord. De tocht over het Marsdiep duurt ongeveer 20 minuten.

TESO vaart dagelijks met elk uur vertrek (op het halve uur vanuit Den Helder, op het hele uur vanuit Texel). De eerste boot vertrekt vanuit Den Helder naar Texel om 0630 (zondag 0730), de laatste boot van de dag vertrekt om 2130. Op drukke dagen kan de veerboot elke 30 minuten varen.

Voetgangers op de veerboot betalen €2,50, terwijl fietsers €5,- betalen. Een standaardvoertuig (inclusief passagiers) kost €26 (voor heenreis op di t/m do) of €39 (vr t/m ma). Alle tickets zijn retourtickets. Het is niet nodig om een bepaalde afvaart te boeken, u gaat gewoon naar de terminal en wacht op de volgende veerboot. Prijzen zijn geldig voor 2023.

Amsterdam-Den Helder reizen

U kunt als volgt van Amsterdam naar Den Helder reizen:

Met de trein – Intercity’s van NS rijden 2x per uur en de reistijd is ongeveer 1 uur 17 minuten. Kaartjes kunnen op het station gekocht worden, of op de officiële site van de NS hier

De veerbootterminal van Den Helder ligt op ongeveer 1 km van het treinstation Den Helder – deze wordt bediend door Connexxion bus 33 of u kunt de reis in ongeveer 15 minuten lopen afleggen.

Met de auto – Reizen met de auto naar Texel is erg populair omdat het veel vrijheid en gemak geeft om het eiland te verkennen. Het duurt ongeveer 1 uur om Den Helder te bereiken vanaf Amsterdam. U kunt hier een huurauto boeken bij Discover Cars, die alle grote verhuurbedrijven controleert.

Let op, er is betaald parkeren op Texel (€2,50 per uur) van 0800-2000. Het is mogelijk om een digitale parkeerkaart aan te schaffen, het Texel e-vignet, waarmee u onbeperkt kunt parkeren op alle officiële parkeerplaatsen. Het kost €10 per dag, €20 per week (8 dagen) of €30 voor het hele jaar.

Met de fiets – Sommige mensen fietsen naar de veerbootterminal in Den Helder en nemen hun fiets mee op de veerboot. Fietsen is een prima manier om op Texel te komen, hoewel de wind erg hard kan zijn en uw inspanningen kan hinderen!

Dagtocht Texel

Als u geen tijd hebt om op Texel te blijven, kunt u vanuit Amsterdam een dagtocht over het eiland maken. Outfit Dutch Tours biedt een eilandtour in kleine groep aan waarbij u wordt opgehaald uit Amsterdam, vervoer (inclusief veerboot) naar Texel en een bezoek aan stranden, dorpjes en het nationaal park. Lunch is inbegrepen. Boek hier uw Texel dagtour

Vervoer op Texel

De minibus van TexelHopper brengt u van/naar één van de 130 opstapplaatsen verspreid over het eiland. Een enkele reis kost €3,05, een dagkaart €7,70 en een weekkaart €38,50. Ritten moeten online of telefonisch worden geboekt.

Buslijn 28 rijdt tussen de veerbootterminal op Texel en de grote plaatsen Den Burg en De Koog.

Overnachten op Texel

Texel heeft een keur aan overnachtingsmogelijkheden, van hotels en B&B’s tot campings en bungalowparken. Op de site van VVV Texel kunt u de beschikbaarheid van alle accommodaties bekijken.

De belangrijkste plaats op het eiland is Den Burg, dat centraal gelegen is. Hier vindt u het gemeentehuis en redelijke winkelmogelijkheden, waaronder 4 supermarkten.

De Koog ligt aan de westkust en heeft een keur aan terrasjes, restaurants en een paar discotheken. De Cocksdorp is een dorpje in het noorden van het eiland, terwijl Den Hoorn een pittoresk dorpje in het zuiden is.

Wij hebben verbleven in Duinpark De Robbenjager, dat een fantastische locatie heeft helemaal in het noorden van het eiland, vlakbij de vuurtoren en op loopafstand van geweldige stranden. De chalets zijn stijlvol en zeer comfortabel met gratis WiFi. Restaurant RJ is een chique etablissement op het terrein.

Voor gezinnen is Camping Loodsmansduin een echte aanrader. Deze camping heeft mooie luxe chalets en ligt vlakbij het zuidelijke dorpje Den Hoorn. Het heeft ook volledig ingerichte tenten, yurts, hutten en kampeerplaatsen.

Dingen om te doen op Texel

Beklim de vuurtoren van Texel

Helemaal in het noorden van Texel staat de imposante rode vuurtoren van Eierland (Vuurtoren Texel), die het belangrijkste herkenningspunt van het eiland is geworden.

Historisch gezien was dit het gevaarlijkste deel van de Nederlandse kust, waar halverwege de 19e eeuw vele schepen verloren gingen. Er werd besloten dat er een vuurtoren moest komen en het bouwwerk werd uiteindelijk in 1864 voltooid.

De vuurtoren werd zwaar beschadigd tijdens zware gevechten in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd hij herbouwd, maar de beschadigde binnentoren met zijn kogelgaten werd bewaard als gedenkteken.

De vuurtoren is 35 m hoog (47 m boven zeeniveau) en is nog steeds in gebruik, hoewel hij sinds 1990 volledig geautomatiseerd is en er geen vuurtorenwachters meer nodig zijn.

U kunt de vuurtoren bezoeken, die een wenteltrap heeft met 118 treden (geen lift) naar de top met een prachtig uitzicht op de omliggende kust en duinen. Er is een tentoonstellingspresentatie op elk hoofdniveau. Let op, de lichtkamer zelf is niet toegankelijk voor het grote publiek.

Open dagelijks 1000-1700 midden februari tot oktober; wo/zo/zo 1000-1700 de rest van het jaar. Entree is €5,50, kinderen 0-3 gratis.

Schitterend uitzicht vanaf de dijk bij De Slufter

De hele westkust van Texel bestaat uit het Nationaal Park Duinen van Texel, dat zo’n 43 km2 groot is. Deze prachtige grasduinen en kwelders trekken trekvogels aan, vooral rond de monding van De Slufter aan de noordwestkant van het eiland.

De beste manier om het park te bezoeken is te voet of op de fiets via de vele paden en wegen. Er zijn geen toegangsprijzen.

Het is de moeite waard om de dijk bij De Slufter op te klimmen, waar u een van de meest spectaculaire uitzichten van Nederland heeft. Om er te komen gaat u in westelijke richting de Slufterweg op, vlakbij het vliegveld van Texel. Het fietsknooppuntnummer is 27.

Bezoek de observatiebunker van Batterij Den Hoorn

Een ander prachtig uitzicht heeft u bij de voormalige observatiebunker (Batterij Den Hoorn) in het zuidoosten van het eiland. Deze is gebouwd in 1938-39 en ligt net buiten het dorp Den Hoorn.

U kunt een kijkje nemen in de bunker zelf en er is een periscoop op het dak in een van de kamers. Vanaf de bunker loopt er een wandelpad van 2 km door de duinen naar het strand.

Zeehonden bekijken bij Ecomare

Ecomare is een zeehondenopvang en natuurcentrum midden in Nationaal Park Duinen van Texel, niet ver van het plaatsje De Koog.

Het opvangcentrum zorgt voor ongeveer 100 zeehonden, die na hun herstel meestal weer in het wild worden losgelaten. De zeehonden worden elke dag om 1100 en 1530 gevoerd met een presentatie van een van de verzorgers.

Ontdek de biologische boerderij Novalishoeve

Novalishoeve is een biologische sociale boerderij die mogelijkheden biedt voor mensen met een handicap. Het ligt net buiten Den Hoorn, niet ver van de veerhaven.

Bezoekers kunnen vrij rondlopen op het terrein van de boerderij. Er is een boerderijwinkel die brood, zuivel, groenten, vlees en andere lokale producten verkoopt. Het café ter plaatse serveert uitstekende koffie, cake, sandwiches en heeft heerlijk ijs.

Het is een geweldige plek voor kinderen met een speeltuin en verschillende skelters.

Kijk naar de zonsondergang op Texel

Op de meeste westelijke stranden van Texel kunt u genieten van de zonsondergang.

Het noordelijkste strand bij de vuurtoren van Texel (Paal 31) is een populaire plek om de zonsondergang te zien. Door de unieke geografische ligging is dit het enige strand in Nederland waar u zowel de zonsopgang als de zonsondergang kunt zien.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Register New Account
Full Name (required)
Mobile (required)
Address/Location (required)
Reset Password